diasosi mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

mesogeiaki fokia mom.gr

25 χρόνια MOm

kentro perithalpsis mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

diaxeirisi ethnikou parkou alonnisou mom.gr

25 χρόνια MOm

yiothesia fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

ethelontismos mom.gr

25 χρόνια MOm

meleti prostasia mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

enimerosi euaisthitopoiisi mom.gr

25 χρόνια MOm

Βρείτε τη MOm σε: mom.gr facebook mom.gr youtube

Northern Aegean Dolphin Project

Στην αρχαιότητα τα δελφίνια κατείχαν ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουλτούρα απεικονίζονται σε έργα τέχνης, έχουν συνδεθεί με τους θεούς, και έχουν μελετηθεί από τον Αριστοτέλη. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως βρίσκονταν τόσο υψηλά στην υπόληψη των ανθρώπων, που ο σκόπιμος θάνατός τους ήταν εξίσου σοβαρό με τη δολοφονία ενός ανθρώπου, και συνεπώς το έγκλημα τιμωρούνταν με θανατική ποινή.  Παραδόξως, τα τελευταία 100 χρόνια, οι πληθυσμοί δελφινιών έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της υπεραλίευσης η οποία έχει οδηγήσει στη μείωση των ιχθυαποθεμάτων, των ηθελημένων θανατώσεων, της εμπλοκής σε αλιευτικά εργαλεία με επερχόμενο πνιγμό και της κατανάλωσης απορριμμάτων, του υποβρύχιου θορύβου, της πρόσκρουσής τους με πλοία κ.α.

Τα δελφίνια ανήκουν στην Τάξη των Κητωδών, μαζί με τις φάλαινες, τους ζιφιούς και τις φώκαινες. Τέσσερα είδη δελφινιών μένουν μόνιμα στη Μεσόγειο θάλασσα, το ρινοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο και το σταχτοδέλφινο. Εξαιτίας των συνεχώς μειούμενων πληθυσμών τους έχουν συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), ενώ προστατεύονται τόσο από διεθνείς και περιφερειακές συμβάσεις όσο και από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητα ο σχεδιασμός και υλοποίηση στοχευμένων μέτρων διαχείρισης και διατήρησης προκειμένου να προστατευτούν οι πληθυσμοί δελφινιών σε τοπικό, εθνικό και μεσογειακό επίπεδο.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στο επίπεδο της γνώσης για τους πληθυσμούς δελφινιών, έχουμε ωστόσο ακόμα σημαντικά κενά να καλύψουμε, προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις διαχείρισης και διατήρησης  των ειδών αυτών. Το ερευνητικό πρόγραμμα της MOm, Northern Aegean Dolphin Project αποτελεί μία προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για τους πληθυσμούς δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ). Παρόλο που το ΕΘΠΑΒΣ είναι θεσμικά χαρακτηρισμένο ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, καμία συστηματική μελέτη δεν έχει υλοποιηθεί σχετικά με τους πληθυσμούς και την οικολογία των ειδών δελφινιών που διαβιούν στην περιοχή, και προς το παρόν υπάρχουν μόνο  λίγα και σποραδικά επιστημονικά δεδομένα.

Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν οικονομικά το πρόγραμμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διάρκειά του, έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν για μία εβδομάδα αναπόσπαστο μέλος της ερευνητικής ομάδας της MOm, συμμετέχοντας σε καθημερινές ερευνητικές δραστηριότητες πεδίου στη θάλασσα, συλλέγοντας σημαντικά δεδομένα σχετικά με τους πληθυσμούς δελφινιών που ζουν στο ΕΘΠΑΒΣ. Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει πρότερη γνώση σε θέματα βιολογίας θαλάσσιων θηλαστικών ή στα πρωτόκολλα που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια των ερευνών, καθώς οι ερευνητές της MOm συνεχώς καθοδηγούν τους συμμετέχοντες και εξηγούν τις διαδικασίες. Επιπρόσθετα, κάποια απογεύματα είναι αφιερωμένα στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων, με στόχο να αντιληφθούν εις βάθος την πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ζωή των δελφινιών και εν γένει των θαλάσσιων θηλαστικών, να εκπαιδευτούν σε τεχνικές παρατήρησης και παρακολούθησης.