Αν το Newsletter δεν σας εμφανίζεται σωστά, κλικ εδώ.

Υδρογον-άνθρακες ο θησαυρός!

Στο γνωστό διαδικτυακό κόμβο opengov.gr έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων». Παράλληλα, ο δημόσιος διάλογος για την ύπαρξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο θαλάσσιο χώρο, έχει προχωρήσει και είναι πολλοί αυτοί που διατείνονται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα για το διηνεκές!!!

Το συγκεκριμένο θέμα είναι μάλλον «παλιά ξινά σταφύλια», καθώς έχει ξανανοίξει πολλάκις στο παρελθόν και οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδείξει αξιόλογα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Οι επιπτώσεις εξάλλου της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο φυσικό περιβάλλον, και ακόμα περισσότερο στο θαλάσσιο, έγιναν ξεκάθαρα εμφανείς το χρόνο που μας πέρασε στον Κόλπο του Μεξικού, όπου οι ΗΠΑ υπέστησαν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία τους, με ανυπολόγιστες ακόμα οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για το μέλλον.

Πέραν όμως της ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων, από πλευράς μας προβληματιζόμαστε έντονα για την τροπή και την πορεία αυτού του διαλόγου, και ιδιαίτερα για τις καταληκτικές αποφάσεις της Πολιτείας. Δεδομένων όλων των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε (κλιματική αλλαγή, υποβάθμιση φυσικών οικοσυστημάτων και ραγδαία εξαφάνιση ειδών), η εμμονή και περαιτέρω επένδυση σε τόσο ρυπογόνες, ανεύθυνες και μακροπρόθεσμα ασύμφορες χρήσεις φυσικών πόρων και πηγών ενέργειας σίγουρα δεν θα ωφελήσουν τη χώρα μας. Μάλλον θα προκαλέσουν το ανάποδο, καθώς θα φέρουν εγγύτερα τη βεβαιότητα ενός καταστροφικού περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού ατυχήματος τύπου «Deepwater Horizon». Για του λόγου το αληθές, ακόμα και αν οι προβλέψεις για τα κοιτάσματα βγουν πέραν του δέοντος αληθινές το συνολικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 50 δις € για την επόμενη τριακονταετία, ενώ από μόνος του ο τουρισμός αποδίδει περίπου 35 δις € ετησίως.

Η χώρα μας διαθέτει ευτυχώς ακόμα και σήμερα ένα ανεκτίμητο και ιδιαίτερα πλούσιο κεφάλαιο, το φυσικό της περιβάλλον. Τόσο η έξοδος από την οικονομική κρίση, όσο και η αρμονική συμβίωση με αυτό, επιτάσσει και απαιτεί σαν εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Αλόννησος και η MOm

1992. Έτος ορόσημο για το νησί της Αλοννήσου, αλλά και έτος ελπιδοφόρο για την επιβίωση ενός ζώου που βρίσκεται στην κορυφή της οικολογικής πυραμίδας, τη μεσογειακή φώκια. Έτσι ιδρύεται το πρώτο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας μας, σε ένα νησί τόσο όμορφο και φυσικό αλλά και συνάμα τόσο αφανές και άγνωστο ακόμα και στους Έλληνες.

Όλα αυτά τα χρόνια το έργο της ΜΟm θεωρείται ηλίου φαεινότερο. Δημιουργήθηκε με πολύ ζήλο και μεράκι το Κέντρο Περίθαλψης, το οποίο βρίσκεται σε ένα πολύ γραφικό οικισμό του νησιού, τη Στενή Βαλα. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι χάρη αυτού του κέντρου αλλά και του επανδρωμένου προσωπικού, του όποιου ένα σημαντικό μέρος του αποτελείται από εθελοντές (αυτό βέβαια δείχνει την ευαισθησία και την αγάπη του κόσμου για αυτό το ζώο), έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα πολλά ζώα, τα όποια έχουν βρεθεί κατά καιρούς τραυματισμένα ή νεογνά που έχουν χάσει τη μητέρας τους.

Σημαντικό επίσης είναι και το Κέντρο Ενημέρωσης της MOm, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, στο Πατητήρι. Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αμέτρητοι είναι οι επισκέπτες που δείχνουν το ενδιαφέρον τους να πληροφορηθούν για τη μεσογειακή φώκια. Όλη αυτή η προσπάθεια λοιπόν, έχει αναδείξει το νησί μας κι ο κάθε επισκέπτης στα κίνητρα του προορισμού του, συγκαταλέγει με μεγάλο ενθουσιασμό το θαλάσσιο πάρκο μας. Οφείλουμε λοιπόν, όλοι αυτοί που είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με αυτό το ζώο, μικροί και μεγάλοι, τουρίστες και μη, να προσέχουμε για να έχουμε κι όσο μπορούμε και με όποιον τρόπο μπορούμε, να υποστηρίζουμε το έργο αυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Παναγιώτης Τσουκανάς
Φίλος της ΜOm από την Αλόννησο.


Στα γαλανά νερά της Μεσσηνιακής Μάνης!

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης & Συλλογής Πληροφοριών, είχαμε πολύ λίγες πληροφορίες από το νομό Μεσσηνίας. Ποιος ο λόγος; Δεν έχει πολλές φώκιες η περιοχή ή μήπως δεν κολυμπούσαν προς τον Μεσσηνιακό κόλπο προτιμώντας τις ακτές και τα νερά της Λακωνίας; Από ό,τι φαίνεται, τα πράγματα άλλαξαν και τα γεγονότα «μίλησαν». Το γεγονός, λοιπόν, είναι ότι δύο φώκιες αποφάσισαν να γεννήσουν στις σπηλιές της «Έξω Μάνης» και έτσι τους δύο τελευταίους μήνες του 2010 κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν αρκετές φορές δύο φωκάκια με τις μητέρες τους. «Μάνι μάνι» 4 οι φώκιες στην Έξω Μάνη!

Τυχεροί αυτοί που συνάντησαν τα δύο μικρά να κολυμπάνε δίπλα στα βράχια, κοντά στη σπηλιά που πιστεύουμε ότι γεννήθηκαν. Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας έστειλαν φίλοι μας και κάτοικοι της περιοχής καταλάβαμε ότι επρόκειτο για δύο νεαρά αρσενικά, 1 μήνα περίπου, τα οποία είναι υγιέστατα και πολύ ξεθαρρεμένα, αφού δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε τις δυσκολίες ούτε τους κινδύνους που τα περιμένουν. Οι δυο μικροί δεν έχουν απογαλακτιστεί και έτσι χαίρουν τη φροντίδα και προστασία των μανάδων τους, κολυμπώντας ανέμελα καθώς δεν έχουν ακόμα ανάγκη να κυνηγήσουν και να πιάσουν ψάρια για να είναι χορτάτοι. Τους ονομάσαμε «Μανούκ» και «Κέρρυ»!

Μόλις ο «Μανούκ» και ο «Κέρρυ» γίνουν περίπου 4 μηνών, οι μανάδες τους θα τους αφήσουν και θα χρειαστεί να φροντίσουν μόνοι τους πια για την επιβίωση τους. Μπορεί να ακούγεται μικρό το διάστημα, αλλά η μεσογειακή φώκια είναι το είδος φώκιας που μένει τον περισσότερο χρόνο δίπλα στα μικρά της. Ας ελπίσουμε η περιοχή να αποδειχθεί φιλόξενη για τους 2 μικρούς και να μπορέσουν να εξερευνήσουν με ησυχία τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου!

Υλικό οικονομικής ενίσχυσης.

Η διάθεση του υλικού οικονομικής ενίσχυσης της MOm έχει πολλαπλούς στόχους. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους εσόδων για το έργο της οργάνωσης, στοχεύοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους.
Για να δείτε και να παραγγείλετε το νέο υλικό οικονομικής ενίσχυσης κάντε κλικ εδώ .Η MOm στο BBC…

Μόνο μεγάλο επίτευγμα και ιδιαίτερη τιμή για τη MOm μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή σελίδα του BBC Earth News (http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/default.stm), αφιέρωσε την πρωτοχρονιάτικη έκδοσή του στη δουλειά της MOm και σε μια σημαντική ανακάλυψή της...

Οι πρώτες συντονισμένες ενέργειες ξεκίνησαν στην Αλόννησο στις αρχές του 1990 με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και ακολούθησαν η Κίμωλος με τη Πολύαιγο και η Κάρπαθος με τη Σαρία. Και ενώ εκεί που όλοι νόμιζαν ότι οι πιο σημαντικές (αναπαραγωγικές) περιοχές για τη μεσογειακή φώκια είχαν ήδη ανακαλυφθεί, η MOm έλαβε γνώση για μια άγνωστη μέχρι τότε περιοχή, όπου το είδος φαινόταν να έχει έντονη παρουσία. Έτσι η MOm, με ιδίους πόρους, ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας στην περιοχή, με στόχο να καταγράψει το αναπαραγωγικό δυναμικό του πληθυσμού, ώστε κάνοντας συγκρίσεις με επιστημονικά δεδομένα να εκτιμήσει το μέγεθος του τοπικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία! Χρόνο με το χρόνο οι καταμετρήσεις των νεογέννητων φωκών στη νέο-ανακαλυφθείσα αποικία ήταν από τις υψηλότερες που είχε καταγράψει η MOm στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Πολλές φορές έκπληκτοι οι ερευνητές της MOm έβρισκαν σε κάποια σπηλιά τέσσερα ή πέντε φωκάκια να ξεκουράζονται μαζί. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν οι ηθολογικές παρατηρήσεις. Οι περισσότερες φώκιες συνηθίζουν να μεγαλώνουν τα μικρά τους σε ανοιχτές παραλίες. Στην περίπτωση όμως της μεσογειακής φώκιας το κυνήγι και η ανθρώπινη ενόχληση οδήγησαν το είδος στο να προτιμάει μικρές παραλίες μέσα σε δυσπρόσιτες για τον άνθρωπο σπηλιές για να ξεκουραστεί αλλά και για να γεννήσει και να γαλουχήσει τα μικρά της. Αποτελεί λοιπόν είδηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον, το γεγονός ότι οι ερευνητές της MOm κατάφεραν να καταγράψουν φώκιες σε ανοιχτές παραλίες στη μέση του… Αιγαίου! Το 2007 παρατηρήθηκε φώκια να θηλάζει το μικρό της σε ανοιχτή παραλία και το 2010 παρατηρήθηκαν εφτά φώκιες να λιάζονται πάλι σε ανοιχτή παραλία!

Τα επιστημονικά αυτά δεδομένα έχουν μελετηθεί σχολαστικά και αξιολογηθεί από τη MOm, ενώ έχουν τεθεί προς κρίση στην επιστημονική κοινότητα. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός, ότι η νέα αυτή περιοχή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής του είδους παγκοσμίως και ένα ενέχυρο για ένα καλύτερο αύριο για το είδος.

Σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί και το ευρύ κοινό και να ευαισθητοποιηθεί για τη σωτηρία του είδους, η MOm σε συνεργασία με τους συντάκτες του BBC Earth News ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή ανακάλυψη της MOm.
 


Παρουσίαση ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε»

Ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε τη δική μας «Θάλασσα»! Την Τρίτη στις 8 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12.30μ.μ., στο καφέ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στο κέντρο της Αθήνας, η MOm και το WWF Ελλάς διοργανώνουν συνέντευξη τύπου, για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε / Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική Εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά στην Ελλάδα».

Στη συνέντευξη θα παρουσιαστεί η εκστρατεία ενημέρωσης «Θάλασσα» σε δημοσιογράφους, υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτικούς και ενδιαφερόμενες ομάδες του κοινού. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα 14 είδη σπάνιων θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν κατανοώντας τη σπουδαιότητα τους για το θαλάσσιο οικοσύστημα και να μάθουν τρόπους δικής τους συμμετοχής, στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Περισσότερα

Θέλω να γνωριστούμε, ας συστηθούμε! Είμαι το χταπόδι!

Γεια σας! Είμαι ο Θρασύβουλος. Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για μένα; Αν ναι, ε, τότε σας λέω πως κάνετε λάθος... Εντάξει, ίσως να ξέρετε ότι έχω 8 πόδια που τα λέμε πλοκάμια κι έχουν βεντούζες. Από αυτά άλλωστε έχω πάρει το όνομα μου. Αλλά εγώ θα σας πω μερικά μυστικά μου...

Ζω κρυμμένο στη φωλιά μου, ανάμεσα στα βράχια. Βγαίνω από τη φωλιά μου μόνο όταν πεινάσω και θέλω να φάω. Τρελαίνομαι για καβούρια, αστακούς, ψάρια και μύδια, αλλά στις μεγάλες πείνες μου μπορώ να φάω μέχρι και τα πλοκάμια μου! Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι ότι έχω 3 καρδιές! Για να προστατεύομαι από τους εχθρούς μου, παίρνω το χρώμα του βυθού κι έτσι περνάω –το πονηρούλι- τελείως απαρατήρητο!

Κάποιοι με θεωρούν έξυπνο και κάποιοι άλλοι κουτό! Τι να πω; Όλοι μας δεν κάνουμε κάποια στιγμή και χαζομάρες; Όλοι όμως θαυμάζουν την αντοχή μου! Κι εγώ καμαρώνω γι’ αυτό! Φανταστείτε φίλοι μου, πως από τη στιγμή που θα με πιάσει κάποιος, χρειάζομαι 40 φορές (!) χτύπημα για να σταματήσω να δίνω σημεία ζωής.

Η πρώτη μου γυναίκα, η Ερασμία, μόλις γέννησε τ’ αυγά της κι από κει μέσα βγήκαν τα μωρά-χταποδάκια μας. Η καημένη όμως πέθανε από την εξάντληση. Αυτό συμβαίνει πάντα στα θηλυκά μας μετά τη γέννα! Εγώ το βρίσκω πολύ συγκινητικό! Παιδιά πολύ χάρηκα που γνωριστήκαμε!

Ο Θρασύβουλος και άλλοι 11 θαλάσσιοι οργανισμοί συστήνονται στα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό βιβλίο της MOm «Θέλω να γνωριστούμε ας συστηθούμε!». Για να το αποκτήσετε κάντε κλικ εδώ!ΜΟm, ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
Σολωμού 18, 10682 Αθήνα
Τηλ.: 210-5222888, Fax: 210-5222450
e-mail:
support@mom.gr
www.mom.gr
Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και οι διαδικασίες διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν είσαστε σε αυτή τη λίστα κατά λάθος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θέλετε να διαγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων: «Κάθε μήνυμα θα πρέπει να φέρει τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα ευκρινώς και θα πρέπει να δίνει στον δέκτη τη δυνατότητα διαγραφής. Directiva2002/58/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».