diasosi mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

mesogeiaki fokia mom.gr

25 χρόνια MOm

kentro perithalpsis mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

diaxeirisi ethnikou parkou alonnisou mom.gr

25 χρόνια MOm

yiothesia fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

ethelontismos mom.gr

25 χρόνια MOm

meleti prostasia mesogeiakis fokias mom.gr

25 χρόνια MOm

enimerosi euaisthitopoiisi mom.gr

25 χρόνια MOm

Βρείτε τη MOm σε: mom.gr facebook mom.gr youtube

Υιοθεσία φώκιας

Οι πιθανότητες να σωθεί η απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια αυξάνονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται!

Η συνεισφορά σου μέσα από το συμβολικό πρόγραμμα υιοθεσίας μεσογειακής φώκιας της MOm, συμβάλλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων:

• Της περίθαλψης τραυματισμένων, άρρωστων και ορφανών φωκών, ώστε να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

• Της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών.

Για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, η επιβίωση έστω και ενός ζώου έχει μεγάλη σημασία!

Η δική σου Monachus monachus, είναι μοναδική αλλά όχι μόνη. Γνώρισέ την!

Bill: Ο μικρός “Bill”, όπως τον ονομάσαμε, φιλοξενείται στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm που έχει χορηγήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο Bill -ηλικίας τριών εβδομάδων περίπου- βρέθηκε ορφανός σε παραλία της Χαλκιδικής και οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι είχε αναιμία εξαιτίας των πολλών ημερών που έμεινε χωρίς τροφή. Αποφασίσαμε να του δώσουμε το όνομα αυτό ως ένα μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο Bill Johnson, έναν φίλο της MOm και πρωτεργάτη στις προσπάθειες για την προστασία της μεσογειακής φώκια στην Ελλάδα. Θέλαμε έτσι τη θλίψη να αντικαταστήσει η ελπίδα για ζωή. Η μικρή φώκια ανταποκρίνεται πολύ θετικά στις φροντίδες των ανθρώπων και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και σύντομα να είναι έτοιμη να επιστρέψει στο αγαπημένο της Αιγαίο.

Ανδριάνα: Η Ανδριάνα εντοπίστηκε ορφανή στις 15 Νοεμβρίου, από κάτοικο του νησιού της Σκοπέλου, σε άσχημη κατάσταση στην παραλία Βελανιό. Την επόμενη μέρα και μετά από ένα μακρύ ταξίδι, μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για τη μεσογειακή φώκια της MOm στα Σπάτα, Αττικής. Οι πρώτες εξετάσεις του ζώου, έδειξαν ότι ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, υποσιτισμένο, αφυδατωμένο και με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η Ανδριάνα είναι από τα πιο μικρά και αδύνατα ζώα που έχουν εισαχθεί  μέχρι σήμερα, στο Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm. Σκοπός του προγράμματος περίθαλψης της Ανδριάνας είναι η επανένταξή της στο φυσικό περιβάλλον, μετά την ολοκλήρωσή του σε περίπου πέντε μήνες.

 

Φωκίωνας: Ο μικρός Φωκίωνας βρέθηκε στη Σύρο στις 16 Φεβρουάριου 2012, σε ηλικία περίπου 3 μηνών. Ήταν αρκετά αδύναμος και αφυδατωμένος κι έτσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο. Το Σάββατο 7 Απριλίου, μετά από σχεδόν 2 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, ο Φωκίωνας απελευθερώθηκε υγιής και δυνατός στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Νηρέας: Ο Νηρέας, βρέθηκε σε ηλικία 3 μηνών περίπου, στην παραλία Φελωτή στα Κύθηρα, όπου είχε παραμείνει μια εβδομάδα χωρίς να μπαίνει στο νερό και χωρίς να τρέφεται. Μετά από 5 εβδομάδες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο, ο Νηρέας υγιής πια και ξεπερνώντας σε βάρος τα 50 κιλά, ξεκίνησε το ταξίδι του στις ελληνικές θάλασσες. Στις 19 Μαρτίου 2011 με αφετηρία το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ο Νηρέας, μας αποχαιρέτησε με ένα μεγάλο μακροβούτι!

Ηρακλής:  Ο γενναίος Ηρακλής, πήρε το όνομά του γιατί βρέθηκε στο νησί της Ηρακλειάς το 2009. Οι μαθητές του σχολείου του νησιού ειδοποίησαν τη MOm και με τις οδηγίες της αποτέλεσαν τους «συμμάχους» του Ηρακλή για την ασφαλή επιβίωσή του στη στεριά και έγιναν η ομάδα παρακολούθησής του έτσι ώστε να μην απειληθεί από άλλα ζώα ή από ανθρώπινη παρέμβαση. Ο μικρός που μόλις είχε απογαλακτιστεί ήταν αρκετά δυνατός και επέστρεψε μόνος του στο φυσικό του περιβάλλον για να εξερευνήσει τον θαλάσσιο κόσμο!

Γεράσιμος: Ο μικρός Γεράσιμος εντοπίστηκε το 2009 στην Κεφαλονιά από Ιταλούς τουρίστες όταν προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στα βράχια της παραλίας. Οι Ιταλοί φίλοι του τον βοήθησαν προκειμένου να αποφύγει τον τραυματισμό και ο Γεράσιμος «επιβιβάστηκε» στο σκάφος τους. Αμέσως ειδοποιήθηκε η MOm για να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τη μεταφορά του στη στεριά και για να παρακολουθεί την πορεία του. Την επόμενη μέρα ο Γεράσιμος άφησε την παραλία, υγιής, ξεκινώντας την περιπέτειά του στην ανοιχτή θάλασσα.

Νεφέλη: Η νεογέννητη, μόλις 10 ημερών Νεφέλη, βρέθηκε ορφανή στην πανέμορφη Άσσο της Κεφαλονιάς στις 14 Οκτωβρίου του 2009. Χάρη στην ευαισθησία των κατοίκων του νησιού και με τη συμβολή των τοπικών υποστηρικτών της ΜOm, η Νεφέλη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στην Αλόννησο όπου δέχτηκε τη φροντίδα της εξειδικευμένης ομάδας περίθαλψης της MOm. Μετά από 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, η Νεφέλη ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη θάλασσα! Από τις 30 Ιανουαρίου 2010 η Νεφέλη κολυμπά και πάλι ελεύθερη και υγιής.

Κατερίνα: Το πρώτο φωκάκι της αναπαραγωγικής περιόδου του 2007. Οι ερευνητές της MOm εντόπισαν τη μικρή Κατερίνα σε μια θαλάσσια σπηλιά στην Κίμωλο. Το φωκάκι ήταν μόλις λίγων ωρών και έφερε ακόμα τον ομφάλιο λώρο.

Mekondjo: Το δεύτερο φωκάκι που γεννήθηκε το 2007 στο νησί τις Κιμώλου. Πήρε το όνομα της από μια υποστηρίκτρια της MOm από τη Νιγηρία. Mekondjo, σημαίνει «ιερός αγώνας» και δόθηκε στην Νιγηριανή φίλη μας από τους γονείς της, για τον αγώνα κατά του Απαρχάιντ.

Αυγουστίνα: Οι ερευνητές της MOm εντόπισαν τη μικρή Αυγουστίνα τον Αύγουστο του 2008 σε μια θαλάσσια σπηλιά στην Αστακίδα της Καρπάθου. Η MOm παρακολούθησε την ανάπτυξη της μικρής Αυγουστίνας μέσω αυτόματης υπέρυθρης κάμερας εγκαταστημένης στο συγκεκριμένο καταφύγιο. Η μικρή αναπτύχθηκε φυσιολογικά.

Robby: Ο Robby γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Πήρε το όνομα του από τον πρωταθλητή windsurfing Robby Nash, καθότι λατρεύει να «σερφάρει» στα κύματα. Αν και μικροκαμωμένος είναι ένα από τα πιο δραστήρια φωκάκια που έχουμε συναντήσει!

Moskof: Γεννήθηκε το 2004 σε μια θαλάσσια σπηλιά κάτω από το σπίτι του παλιού δημάρχου Θεσσαλονίκης Moskof, στον Πλαταμώνα Πιερίας και υπό αντίξοες συνθήκες, αφού βρέθηκε να παλεύει με τα κύματα λίγο μετά τη γέννησή του. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm έσπευσε στην περιοχή αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβει. Ευτυχώς, η μητέρα του Moskof κολυμπούσε λίγο πιο πέρα. Για τον επόμενο μήνα η MOm παρακολούθησε το φωκάκι, μέχρι να σιγουρευτεί ότι τα καταφέρνει μια χαρά μόνο του.

Belucci: Η μητέρα του Moskof και μία από τις ομορφότερες Monachus monachus που έχουμε δει. Πήρε το όνομα της από τη Monica Belucci λόγω της ξεχωριστής “μεσογειακής” ομορφιάς της. Αν και νέα, άρα και άπειρη μάνα, κατάφερε με μοναδική μαεστρία να ξεπεράσει τα εμπόδια και να μεγαλώσει τον Moskof μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί και να μπορέσει να επιβιώσει μόνος.

Καμεράτα: Η Καμεράτα έδωσε στη MOm μια ερευνητική πρωτιά και πολλή χαρά καθώς ήταν η πρώτη μεσογειακή φώκια που γεννήθηκε on camera! Οι αυτόματες υπέρυθρες κάμερες που είχε εγκαταστήσει η MΟm σε θαλάσσια σπηλιά της Κιμώλου, κατέγραψαν τις συγκλονιστικές στιγμές της γέννησης αλλά και τις πρώτες στιγμές επαφής μάνας με νεογέννητο. Το γεγονός έκανε το γύρο των ελληνικών media ενώ τα πλάνα προβλήθηκαν και μέσω του website της MOm.

Αλέξανδρος: To δεύτερο σε σειρά φωκάκι που γεννήθηκε on camera, στην Κίμωλο. Παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό και σε απευθείας μετάδοση τη γέννηση του μικρού Αλέξανδρου, που πήρε το όνομά του από τον βιολόγο της ΜΟm, Δρ. Αλεξανδρο Καραμανλίδη, ο οποίος χειριζόταν την τηλεκατευθυνόμενη κάμερα την ώρα της γέννησης.

Βικτώρια: Μια ορφανή Monachus monachus που συγκίνησε με την ιστορία της. Βρέθηκε στην Τήνο, τον Οκτώβριο του 2007 να παλεύει με 9 μποφόρ αλλά χάρη στην ευαισθησία και το θάρρος μιας κατοίκου και μετά από 5 μήνες περίθαλψης από τους ειδικούς της MOm, η μικρή φώκια επέστρεψε υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Η ιστορία της, που προβλήθηκε εκτενώς από τα εγχώρια media, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200 ενεργοί πολίτες και 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν υιοθετήσει συμβολικά μια μεσογειακή φώκια...

Σας ευχαριστούμε....

όλους εσάς τους «γονείς», που βοηθήσατε ενεργά στη διάσωση και περίθαλψη φωκών σε ανάγκη, αλλά και στις συνολικές δράσεις της MOm, για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω του συμβολικού προγράμματος υιοθεσίας ...

Τη Γεωργία Φ., τον Στρατή και τη Σταυριάννα Π., τη Μαρία Μ., τη Μαρίνα Τ., την Polina L., τον Lorenzo T., τον Αντώνη Δ., την Ελένη Ζ., την Κλειώ Κ., τον Αλέξανδρο Σ., την Αριάδνη Κ., την Ελένη Π., τη Νίκη Κ., την Ανδρονίκη Π., την Τζένη Ι., την Isabelle F., τον Claudio C., τον Νίκο Σ., την Ελισάβετ Τ., την Ελένη Κ., τον Umberto L., την Daniela O., τον Δημήτρη Π., τον Στράτο Κ., τον Φωκίων Τ., τον Γιώργο Γ., τον Κυριάκο Μ., τον Γιώργο Π., την Περσεφόνη Π., τον Γιάννη Σ., την Άντζυ Π., την Αλεξάνδρα Ν., τη Μελίνα Λ., την Κατερίνα Γ., την Ευαγγελία Σ., τη Μαρία Α., τον Θοδωρή Α., την Χριστίνα-Ιωάννα Κ., τον Γεράσιμο Π., τη Χριστίνα Χ., τον Ηλία Μ., την Αγγελική Κ., τον Παναγιώτη Κ., τον Ιάσωνα Δ., τον Νίκο Β., τον Μαρίνο Λ., τη Λιάνα Π., την Παναγιώτα Κ., τη Μαρία-Χαρά Μ., την Ολυμπία Λ., την Ελισάβετ Τ., τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λιμιωνάκι (http://www.limionaki.blogspot.com/), τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας www.waterboys.gr...

Καθώς και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συγκινητική συμμετοχή τους...

την Ε’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Ηλιάδη, το Ράλλειο Πειραματικό Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, την Δ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη, το τμήμα Β2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, το τμήμα Γ2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σχηματαρίου, την Δ’ τάξη του 52ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Διάννου Ηρακλείου Κρήτης, το Δημοτικό Σχολείο Ιθάκης, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Κολέγιο Δελασάλ στη Θεσσαλονίκη, το Δημοτικό Σχολείο Καλογερά στην Κύπρο, τα τμήματα Β1 και Β2 του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά στην Κύπρο, το Β’ τμήμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας στην Κύπρο, την Β’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου στην Κύπρο, το ΣΤ1 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Λακατάμειας στην Κύπρο, το τμήμα Δ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου στην Κύπρο, το τμήμα Γ3 του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων στην Κύπρο, το τμήμα Γ1 του Δημοτικού Σχολείου Κωνσταντινουπόλεως στην Κύπρο, το Δημοτικό Σχολείο Σιας στην Κύπρο, το Γ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, το Saint Joseph High School of Istanbul, τα Εκπαιδευτήρια Πασχάλη, το Γαλλικό Σχολείο της Λαϊκής Αποστολής της Θεσσαλονίκης ….