top of page

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Το 2013 η MOm συμπλήρωσε 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Παρακάτω παρατίθενται μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συμβολή της MOm στην προσπάθεια για την προστασία και διατήρηση της μεσογειακής φώκιας και των βιοτόπων της.

• Το 1990 η MOm ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Φωκών στην Αλόννησο. Είναι το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο Περίθαλψης για τη μεσογειακή φώκια στη Μεσόγειο.

• Το 1991 η ΜΟm σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το Εθνικό Δίκτυο Συλλογής Πληροφοριών και Διάσωσης (RINT) για τη μεσογειακή φώκια, με στόχο τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση πληροφοριών από όλη την Ελλάδα σχετικά με εμφανίσεις φωκών. Σήμερα το Δίκτυο διαθέτει 2.000 μέλη και έχει καταγράψει περισσότερες από 4.500 πληροφορίες για εμφανίσεις φωκών.

• Το 1992 και μετά από έντονες προσπάθειες της MOm και με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και πολιτών, ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ).

• Το 2001 - 2004 η MOm υλοποίησε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE ‐ Φύση με τίτλο: “The Monk Seal: Conservation actions in two Greek NATURA 2000 sites”, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η ίδρυση το 2003, του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Β. Καρπάθου ‐ Σαρίας.

• Το 2005 – 2009 η MOm υλοποίησε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE ‐ Φύση “Monk Seals & Fisheries: Mitigating the Conflict in the Greek Seas” (MOFI), μέσω του οποίου για πρώτη φορά σε μεσογειακό επίπεδο διερευνήθηκαν με επιστημονικό τρόπο λύσεις για τη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στις φώκιες και τις αλιευτικές δραστηριότητες. Οι τεκμηριωμένες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων αυτών αποτέλεσαν μέρος ενός Σχεδίου Δράσης το οποίο έχει προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με την αλιεία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

• Από το 1988 η ερευνητική ομάδα της MOm έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μελέτη της βιολογίας, οικολογίας και συμπεριφοράς του είδους στην Ελλάδα, καθώς έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 35 μελέτες σχετικά με το είδος.

• Η ερευνητική ομάδα της MOm είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε στη Μεσόγειο εξελιγμένα συστήματα αυτόματων φωτογραφικών μηχανών και βίντεο σε θαλασσινές σπηλιές για να καταγράψει τη συμπεριφορά των φωκών. Οι βιολόγοι της MOm κατάφεραν το φθινόπωρο του 2007 να καταγράψουν σε βίντεο, για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, τη γέννηση δύο φωκών σε σπηλιά της Κιμώλου.

• Η MOm διατηρεί τη μοναδική παγκοσμίως τράπεζα δειγμάτων μεσογειακής φώκιας με περισσότερα από 2.000 δείγματα, από 140 διαφορετικά ζώα. Τα δείγματα αυτά έχουν αξιοποιηθεί σε πλήθος μελετών για το είδος, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

• Διαθέτοντας τα ερευνητικά της αποτελέσματα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές υπηρεσίες, και ιδιαίτερα στο Δίκτυο NATURA 2000, η MOm συνέβαλε ουσιαστικά στο να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των σπουδαιότερων οικολογικά περιοχών της Ευρώπης, περιοχές που περιλαμβάνουν σημαντικούς βιότοπους για τη μεσογειακή φώκια.

• Το 2007 οι βιολόγοι της MOm βασισμένοι σε πληροφορίες του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών ανακάλυψαν τον σημαντικότερο μέχρι σήμερα αναπαραγόμενο πληθυσμό φωκών στην ανατολική Μεσόγειο, στη νήσο Γυάρο των Κυκλάδων. Μετά την άμεση δημοσίευση των σημαντικών ερευνητικών δεδομένων η MOm προώθησε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, την προστασία της περιοχής και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πρότυπης για το είδος προστατευόμενης περιοχής στο Αιγαίο.

• Στα 25 χρόνια δράσης της η MOm έχει λειτουργήσει κέντρα και σταθμούς ενημέρωσης στην Αλόννησο, τη Σκόπελο, τη Σκιάθο, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σύρο, τους Φούρνους, την Κάρπαθο και την Αττική. Περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες των κέντρων αυτών, έχουν ενημερωθεί για τη μεσογειακή φώκια και τις δράσεις προστασίας της.

 

• Περισσότερα από 260.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει σε 2.100 παρουσιάσεις και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της MOm σε όλη την Ελλάδα. Πολλά από τα παιδιά αυτά είναι σήμερα ενεργοί πολίτες και συμβάλλουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

25 χρόνια συνεχούς δράσης και… συνεχίζουμε!

bottom of page