ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΦΩΚΙΑΣ

Οι πιθανότητες να σωθεί η απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια αυξάνονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται!

Η συνεισφορά σου μέσα από το συμβολικό πρόγραμμα υιοθεσίας μεσογειακής φώκιας της MOm, συμβάλλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων:

• Της περίθαλψης τραυματισμένων, άρρωστων και ορφανών φωκών, ώστε να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

• Της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών.

Για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, η επιβίωση έστω και ενός ζώου έχει μεγάλη σημασία!

Η δική σου Monachus monachus, είναι μοναδική αλλά όχι μόνη. Γνώρισέ την!

Φωκάκια για υιοθεσία

Ίωνας

Ο μικρός Ίωνας βρέθηκε ορφανός στα μέσα του φθινοπώρου σε μια παραλία της Μυκόνου εμφανώς ταλαιπωρημένος, με σημάδια αφυδάτωσης και αναιμίας. Χάρη στην άμεση επέμβαση της MOm και ντόπιων που βοήθησαν στη μεταφορά του, ο μικρός Ίωνας, μετά από 114 ημέρες στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απελευθερώθηκε από την Ομάδα Περίθαλψης στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων και τα πρώτα δείγματα μετά την πρώτη επαφή του με τη θάλασσα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ξεκίνησε αμέσως να εξερευνά τον χώρο του και να απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά του Πάρκου.

Bill

Ο μικρός “Bill”, όπως τον ονομάσαμε, φιλοξενείται στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm που έχει χορηγήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο Bill -ηλικίας τριών εβδομάδων περίπου- βρέθηκε ορφανός σε παραλία της Χαλκιδικής και οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι είχε αναιμία εξαιτίας των πολλών ημερών που έμεινε χωρίς τροφή. Αποφασίσαμε να του δώσουμε το όνομα αυτό ως ένα μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο Bill Johnson, έναν φίλο της MOm και πρωτεργάτη στις προσπάθειες για την προστασία της μεσογειακής φώκια στην Ελλάδα. Θέλαμε έτσι τη θλίψη να αντικαταστήσει η ελπίδα για ζωή. Η μικρή φώκια ανταποκρίνεται πολύ θετικά στις φροντίδες των ανθρώπων και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και σύντομα να είναι έτοιμη να επιστρέψει στο αγαπημένο της Αιγαίο.

Ανδριάνα

Η Ανδριάνα εντοπίστηκε ορφανή στις 15 Νοεμβρίου, από κάτοικο του νησιού της Σκοπέλου, σε άσχημη κατάσταση στην παραλία Βελανιό. Την επόμενη μέρα και μετά από ένα μακρύ ταξίδι, μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για τη μεσογειακή φώκια της MOm στα Σπάτα, Αττικής. Οι πρώτες εξετάσεις του ζώου, έδειξαν ότι ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, υποσιτισμένο, αφυδατωμένο και με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η Ανδριάνα είναι από τα πιο μικρά και αδύνατα ζώα που έχουν εισαχθεί  μέχρι σήμερα, στο Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm. Σκοπός του προγράμματος περίθαλψης της Ανδριάνας είναι η επανένταξή της στο φυσικό περιβάλλον, μετά την ολοκλήρωσή του σε περίπου πέντε μήνες.

Φωκίωνας

Ο μικρός Φωκίωνας βρέθηκε στη Σύρο στις 16 Φεβρουάριου 2012, σε ηλικία περίπου 3 μηνών. Ήταν αρκετά αδύναμος και αφυδατωμένος κι έτσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο. Το Σάββατο 7 Απριλίου, μετά από σχεδόν 2 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, ο Φωκίωνας απελευθερώθηκε υγιής και δυνατός στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Νηρέας

Ο Νηρέας, βρέθηκε σε ηλικία 3 μηνών περίπου, στην παραλία Φελωτή στα Κύθηρα, όπου είχε παραμείνει μια εβδομάδα χωρίς να μπαίνει στο νερό και χωρίς να τρέφεται. Μετά από 5 εβδομάδες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο, ο Νηρέας υγιής πια και ξεπερνώντας σε βάρος τα 50 κιλά, ξεκίνησε το ταξίδι του στις ελληνικές θάλασσες. Στις 19 Μαρτίου 2011 με αφετηρία το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ο Νηρέας, μας αποχαιρέτησε με ένα μεγάλο μακροβούτι!

Νεφέλη

Η νεογέννητη, μόλις 10 ημερών Νεφέλη, βρέθηκε ορφανή στην πανέμορφη Άσσο της Κεφαλονιάς στις 14 Οκτωβρίου του 2009. Χάρη στην ευαισθησία των κατοίκων του νησιού και με τη συμβολή των τοπικών υποστηρικτών της ΜOm, η Νεφέλη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στην Αλόννησο όπου δέχτηκε τη φροντίδα της εξειδικευμένης ομάδας περίθαλψης της MOm. Μετά από 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, η Νεφέλη ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη θάλασσα! Από τις 30 Ιανουαρίου 2010 η Νεφέλη κολυμπά και πάλι ελεύθερη και υγιής.

Κατερίνα

Το πρώτο φωκάκι της αναπαραγωγικής περιόδου του 2007. Οι ερευνητές της MOm εντόπισαν τη μικρή Κατερίνα σε μια θαλάσσια σπηλιά στην Κίμωλο. Το φωκάκι ήταν μόλις λίγων ωρών και έφερε ακόμα τον ομφάλιο λώρο.

Robby

Ο Robby γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Πήρε το όνομα του από τον πρωταθλητή windsurfing Robby Nash, καθότι λατρεύει να «σερφάρει» στα κύματα. Αν και μικροκαμωμένος είναι ένα από τα πιο δραστήρια φωκάκια που έχουμε συναντήσει!

Καμεράτα

Η Καμεράτα έδωσε στη MOm μια ερευνητική πρωτιά και πολλή χαρά καθώς ήταν η πρώτη μεσογειακή φώκια που γεννήθηκε on camera! Οι αυτόματες υπέρυθρες κάμερες που είχε εγκαταστήσει η MΟm σε θαλάσσια σπηλιά της Κιμώλου, κατέγραψαν τις συγκλονιστικές στιγμές της γέννησης αλλά και τις πρώτες στιγμές επαφής μάνας με νεογέννητο. Το γεγονός έκανε το γύρο των ελληνικών media ενώ τα πλάνα προβλήθηκαν και μέσω του website της MOm.

Βικτώρια

Μια ορφανή Monachus monachus που συγκίνησε με την ιστορία της. Βρέθηκε στην Τήνο, τον Οκτώβριο του 2007 να παλεύει με 9 μποφόρ αλλά χάρη στην ευαισθησία και το θάρρος μιας κατοίκου και μετά από 5 μήνες περίθαλψης από τους ειδικούς της MOm, η μικρή φώκια επέστρεψε υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Η ιστορία της, που προβλήθηκε εκτενώς από τα εγχώρια media, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Χάρισε το όνομά σου σε μια φώκια!

Τα νεαρά φωκάκια της αναπαραγωγικής περιόδου 2015 είναι ήδη καθ' οδόν και περιμένουν να τα ονομάσουμε!

Υιοθετώντας τώρα μια φώκια θα σας δοθει η δυνατότητα να τη βαφτίσετε με το δικό σας όνομα! Ακολουθώντας την διαδικασία υιοθεσίας, στην φόρμα ιδιωτών, επιλέξτε "Νew Pup" και το επόμενο φωκάκι που η ομάδα της MOm θα βρει, θα του δώσουμε το όνομά σας!

Με την υιοθεσία παίρνετε μαζί ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας, μια απόδειξη δωρεάς, μια φωτογραφία μεγάλου μεγέθους της φώκιας σας, ένα DVD από την περίθαλψη της MOm, ένα λούτρινο φωκάκι, καθώς και πληροφορίες για το που βρέθηκε! Θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας στην διαδικασία, οπότε βιαστείτε!!!

Υιοθετώντας μια φώκια βοηθάτε τις δρασεις έρευνας, διάσωσης και περίθαλψης της MOm. 

Αίτηση Υιοθεσίας Φώκιας

© 2020 MOm/Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal

Background - ©Frédéric Larrey/Thomas Roger