top of page

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΦΩΚΙΑΣ

Χάρισε το όνομά σου σε μια φώκια!

Υιοθετώντας συμβολικά μια φώκια βοηθάτε στην κάλυψη μέρους των εξόδων του Προγράμματος Περίθαλψης, το οποίο βοηθά ορφανές και τραυματισμένες φώκιες να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. 

 

Για να υιοθετήσετε μια φώκια, έχετε δύο επιλογές:

- Να βαφτίσετε εσείς όπως επιθυμείτε ένα νεογέννητο φωκάκι που οι ερευνητές μας εντόπισαν στο πεδίο κατά τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο! Στην παρακάτω φόρμα επιλέγετε το πεδίο "Νέο Φωκάκι / Νew Pup". 

- Να επιλέξετε κάποιο από τα φωκάκια τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm και επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον! 

Με την υιοθεσία θα λάβετε ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας με πληροφορίες για το πού βρέθηκε η φώκια σας, την απόδειξη δωρεάς, μια φωτογραφία μεγάλου μεγέθους της φώκιας σας, ένα λούτρινο φωκάκι καθώς και ενημερωτικό υλικό και τον νέο Οδηγό Παρατήρησης Φώκιας!

Για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, η επιβίωση έστω και ενός ζώου έχει μεγάλη σημασία! Η δική σου Monachus monachus, είναι μοναδική αλλά όχι μόνη. Γνώρισέ την!

Φωκάκια για υιοθεσία

Μίνωας & Ερμής

Και τα δυο φωκάκια βρέθηκαν αποχωρισμένα από τις μητέρες τους, ο Μίνωας στην Κρήτη και ο Ερμής στην Εύβοια, ενω η κατάσταση της υγείας τους ήταν κρίσιμη. Ήταν και οι δυο αφυδατωμένοι και εξαντλημένοι. Χάρη στη προσπάθεια ντόπιων, εθελοντών και της Ομάδας Διάσωσης της MOm, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης με διαφορά μιας εβδομάδας ο ένας από τον άλλο. Θα παραμείνουν εδώ έως ότου ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας τους και φτάσουν στο κατάλληλο βάρος, και τότε θα είναι έτοιμοι να απελευθερωθούν και πάλι μαζί στη θάλασσα!

REH_2091.jpg

Λένα & Νικόλ

Οι δύο αυτές θηλυκές φώκιες βρέθηκαν αποχωρισμένες από τις μητέρες τους με μια εβδομάδα διαφορά, η Λένα στην Αργολίδα και η Νικόλ στη Βόρεια Εύβοια. Και οι δύο ήταν αρκετά αδύναμες όταν έφτασαν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm. Η περίθαλψή τους ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς η μία βοήθησε την άλλη ψυχολογικά, κατάφεραν να κοινωνικοποιηθούν πολύ νωρίς και να μην εξαρτώνται από τους ανθρώπους για την επιβίωσή τους. Απελευθερώθηκαν μαζί στο Αιγαίο, με τις πρώτες εικόνες από την πρώτη τους επαφή με το νερό να είναι άρκως ενθαρρυντικές, αφού ξεκίνησαν άμεσα να κυνηγούν για τροφή κυκλώνοντας στρατηγικά ένα κοπάδι ψαριών! 

Lena & Nicole.jpg

Ίωνας

Ο μικρός Ίωνας βρέθηκε ορφανός στα μέσα του φθινοπώρου σε μια παραλία της Μυκόνου εμφανώς ταλαιπωρημένος, με σημάδια αφυδάτωσης και αναιμίας. Χάρη στην άμεση επέμβαση της MOm και ντόπιων που βοήθησαν στη μεταφορά του, ο μικρός Ίωνας, μετά από 114 ημέρες στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απελευθερώθηκε από την Ομάδα Περίθαλψης στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων και τα πρώτα δείγματα μετά την πρώτη επαφή του με τη θάλασσα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ξεκίνησε αμέσως να εξερευνά τον χώρο του και να απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά του Πάρκου.

Bill

Ο μικρός “Bill” βρέθηκε ορφανός σε παραλία της Χαλκιδικής ηλικίας τριών εβδομάδων περίπου και οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι είχε αναιμία εξαιτίας των πολλών ημερών που έμεινε χωρίς τροφή. Αποφασίσαμε να του δώσουμε το όνομα αυτό ως ένα μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο Bill Johnson, έναν φίλο της MOm και πρωτεργάτη στις προσπάθειες για την προστασία της μεσογειακής φώκια στην Ελλάδα. Θέλαμε έτσι τη θλίψη να αντικαταστήσει η ελπίδα για ζωή. Η μικρή φώκια ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στις φροντίδες των ανθρώπων της MOm και τελικά απελευθερώθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, όπου σήμερα μπορεί κανείς να τον δει στο φυσικό του περιβάλλον.

Ανδριάνα

Η Ανδριάνα εντοπίστηκε ορφανή από κάτοικο του νησιού της Σκοπέλου, σε άσχημη κατάσταση στην παραλία Βελανιό. Την επόμενη μέρα και μετά από ένα μακρύ ταξίδι, μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στα Σπάτα Αττικής. Οι πρώτες εξετάσεις του ζώου έδειξαν ότι ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, υποσιτισμένο, αφυδατωμένο και με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η Ανδριάνα είναι από τα πιο μικρά και αδύνατα ζώα που έχουν εισαχθεί  μέχρι σήμερα στο Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm. Πέντε μήνες αργότερα, η μικρή Ανδριάνα απελευθερώθηκε και με τη χρήση δορυφορικού πομπού, η ομάδα της MOm μπορούσε για περίπου ένα εξάμηνο να παρακολουθεί την πορεία της στο Αιγαίο!

Φωκίωνας

Ο μικρός Φωκίωνας βρέθηκε στη Σύρο σε ηλικία περίπου 3 μηνών. Ήταν αρκετά αδύναμος και αφυδατωμένος κι έτσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Αλόννησο. Μετά από σχεδόν 2 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, ο Φωκίωνας απελευθερώθηκε υγιής και δυνατός στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Νηρέας

Ο Νηρέας, βρέθηκε σε ηλικία 3 μηνών περίπου, στην παραλία Φελωτή στα Κύθηρα, όπου είχε παραμείνει μια εβδομάδα χωρίς να μπαίνει στο νερό και χωρίς να τρέφεται. Μετά από 5 εβδομάδες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο, ο Νηρέας υγιής πια και ξεπερνώντας σε βάρος τα 50 κιλά, ξεκίνησε το ταξίδι του στις ελληνικές θάλασσες, με αφετηρία το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ενώ μας αποχαιρέτησε με ένα μεγάλο μακροβούτι!

Νεφέλη

Η νεογέννητη, μόλις 10 ημερών Νεφέλη, βρέθηκε ορφανή στην πανέμορφη Άσσο της Κεφαλονιάς και χάρη στην ευαισθησία των κατοίκων του νησιού και με τη συμβολή των τοπικών υποστηρικτών της ΜOm, η Νεφέλη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας στην Αλόννησο όπου δέχτηκε τη φροντίδα της εξειδικευμένης ομάδας περίθαλψης της MOm. Μετά από 3,5 μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης, η Νεφέλη ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη θάλασσα! Πλέον η Νεφέλη κολυμπά και πάλι ελεύθερη και υγιής.

Βικτώρια

Μια ορφανή Monachus monachus που συγκίνησε με την ιστορία της. Βρέθηκε στην Τήνο, να παλεύει με 9 μποφόρ αλλά χάρη στην ευαισθησία και το θάρρος μιας κατοίκου και μετά από 5 μήνες περίθαλψης από τους ειδικούς της MOm, η μικρή φώκια επέστρεψε υγιής στο φυσικό της περιβάλλον. Η ιστορία της, που προβλήθηκε εκτενώς από τα εγχώρια media, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

bottom of page